SJ Elektrisk lokomotiv type Rc: Forskjell mellom revisjoner

Fra Gamle Narvik
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
 
Ingen redigeringsforklaring
Linje 9: Linje 9:
                   Informasjon direkte fra Roar G. Nilsson, NJK.
                   Informasjon direkte fra Roar G. Nilsson, NJK.
                   Bilde: Leif Simonsen, november 1997.
                   Bilde: Leif Simonsen, november 1997.
SJ Narvik Elektrisk lokomotiv type Rm nr. 1257-1262
TEKNISKE DATA:
Total vekt : 92 tonn
Hastighet: 100 km/h
Adhesjonsvekt: 92 tonn
Total lengde :15520 mm
Motorer: 4x900 kW
Akselrekkefølge: BO’Bo’
Hjuldiameter: 1250 mm
Transformator:
Maks trekkraft: 310 kN
Rm lokene er beregnet for malmtogskjøring. Det ble produsert i alt seks stk. med nr.        1257-1262. De ble produsert av ASEA i 1977 og er tyristorregulert etter samme prinsipper som Rc lokene. Forskjellen mellom Rm og Rc lokene er at Rm er vekslet for maks 100 km/h for å få større trekkraft i tunge godstog. Dessuten er Rm nedlastet til 92 tonn totalvekt for å få større adhesjon.
Fra 1993 og til MTAS/MTAB overtok trafikken 1. juli 1996 ble de brukt også på Ofotbanen. Når Rm lokene ble kjørt med tre stk. i multippelkobling var strømforbruket ved fullt pådrag så høgt at det ble problemer på Ofotbanen med utløsing av kjørestrømmen og dertil forsinkelser i trafikken. På 1990-tallet ble det foretatt multippelkobling med Rm-Rc4-Rm, men problemet med for høgt strømforbruk var fortsatt tilstede. Rm lokene er utstyrt med motstandsbrems, malmtogsbrems og automatkoppel mellom vogn og lok. Rm har høgere adhesjonsvekt og mindre hjul enn Rc lokene.
Til sammenlikning har Rc lokene startdragkraft på 290 kN og Rm lokene har 310 kN og mens hjuldiameteren på Rc lokene er 1300 mm er den 1250 mm for Rm lokene.
I multippelkobling er begrensningen at maksimalt tre strømavtagere kan brukes på en gang, ellers blir trykket mot kjøretråden for høgt.
Referanser: Informasjon fra Raymond Hedman, Luleå.
                  Informasjon fra Roar G. Nilsson, NJK.
                  Bilde: Raymond Hedman, 1. juli 1993 i Luleå.

Revisjonen fra 18. jan. 2009 kl. 19:01

SJ Narvik Elektrisk lokomotiv type Rc

Rc lokene avløste på åttitallet Da lokene i person-og godstogene. Av loktypen Rc finnes det seks varianter, Rc1, Rc2, Rc3, Rc4, Rc5 og Rc6. De forskjellige undertypene representerer representerer dels en utvikling og dels forskjellig utveksling og topphastighet. Rc2 og Rc4 er godt egnet til kjøring av gods og persontog da de har høyeste hastighet 135 km/h. De fleste typene har vært i Narvik unntatt muligens Rc1. Rc3 og Rc6 er et mer egnet hurtigtog lokomotiv med høyeste hastighet 160 km/h og brukes vesentlig i persontog pga. den høge utvekslingen, som gir lav starttrekkraft og høg topphastighet. Alle Rc4 disponeres av SJ Gods og benyttes normalt bare i godstog i Sverige, men er likevel å se i det ene av de to togparene Narvik-Luleå (togparet 980/983). Dette siste skyldes at loket som har trukket ARE-toget til Narvik skal til Luleå for ettersyn før det returnerer til Oslo, og vice versa. Med ARE-toget kjører Rc4 den 1950 km lange strekningen Narvik-Alnabru og omvend i ett strekk og det er det ikke mange lokturnuser i Europa som slår, om noen? Alle Rc lok har ganske likt utsende, de har likestrømsmotorer og er tyristorregulert. Tyristorregulering har fordelen med få bevegelige komponenter for regulering av strømmen til drivmotorene, sammenliknet med de tidligere generasjonene av lokomotiver. Lokene var bygd for multippelkobling med maksimalt tre lok sammen. En av begrensningene er at mer enn tre strømavtagere brukt på en gang vil ha for stort trykk mot kjøretråden. Referanser: Instruksjonsbok for Rc lok.

                  Informasjon direkte fra Roar G. Nilsson, NJK.
                  Bilde: Leif Simonsen, november 1997.