Gamle Narvik:Bildebehandling for Internett

Fra Gamle Narvik
Hopp til navigering Hopp til søk

Digitale fotgrafier må bearbeides før de egner seg for nettpublisering; det være seg på Gamle Narvik, på andre nettsteder eller i epost. Her er en enkel steg-for-steg oppskrift i å gjøre bilder klar for Internett, satt opp etter hvilken fotobehandler man bruker. Forkunnskaper i fotoredigering er ikke nødvendig. Velg utskriftsversjon i verktøyboksen for å få vist artikkelen tilpasset utskrift.

Adobe Photoshop CS og Elements[rediger]

Åpne bildet[rediger]

Fra rullegardinmenyen velg File og Open.. Let fram riktig bilde.

Lag arbeidskopi[rediger]

Fra rullegardinmenyen velg File og Save as.. Skriv inn et filnavn som forteller at dette blir en versjon tilpasset nettpublisering. Legg f.eks ordet web til det opprinnelige filnavnet. Velg filformatet TIF, klikk Lagre og velg No Compression. (Med TIF kan du avbryte jobben, lagre det foreløpige arbeidet, og så åpne filen igjen uten at kvaliteten blir svekket.)

Photoshop1 TST.jpg


Juster[rediger]

Gjør ferdig bildet, så som justering av farger, lysere/mørkere, konstrast, utsnitt, metadata og så videre. (Hvordan du bearbeider bilder er tema i hele bøker, det blir ikke berørt i denne artikkelen).

Endre størrelse[rediger]

Reduser størrelsen på bildet til å passe på en dataskjerm. Fra rullegardinmenyen velg Image og Image Size... Huk av for Constrain Proporsions og Resample Image. Under Pixel Dimensions velger du pixels som måleskala. Hvis bildet er i breddeformat settes Width til 800 piksler hvorpå Photoshop selv beregner verdien "Height". Hvis du har et høydebilde settes Height til 600 piksler og Photshop velger bredden. NB Ikke gjør forandringer på verdiene i Document Size. (Du har valgt antall piksler (bildepunkter) og slik bestemt en absolutt bildestørrelse.) Klikk OK. Bildet blir mye mindre på skjermen.

Photoshop2 TST.jpg


Skjerping[rediger]

Gjør bildet visuelt skarpere: Ta det opp i full størrelse, ved f.eks å skrive inn 100 i prosent-ruten nede til venstre. Kan hende må du dra i bilderuten for å få se hele bildet.

Photoshop3 TST.jpg

Fra rullegardinmenyen velg Filter og Sharpen og Unsharp Mask. Sett Thresold = 0 og Radius = 0,3. Beveg slideren for Amount fram og tilbake mellom 150 og 300 mens du vurderer bildet. Velg verdi etter eget skjønn, heller for lavt enn for høyt. Bilder med høy kontrast og bilder med kraftige, rette linjer bør ligge i den lavere enden av skalaen.

Photoshop4 TST.jpg


Lagre[rediger]

Til sist komprimeres og lagres bildet i et format egnet for Internets begrensede hastigheter. Fra rullegardinmenyen velg File og Save as.. Velg filformat JPG og klikk OK. Du får nå spørsmål om hvilken kvalitet bildet skal ha. Laveste akseptable verdi er 5 (medium), med verdier opp til 8 vil bildefilen fortsatt være liten, mens detaljgjengivelsen i bildet blir bedre.

Photoshop5 TST.jpg




PhotoFiltre[rediger]

Omtale[rediger]

PhotoFiltre regnes blant de beste gratis bildebehandlerne. Det har godt med funksjoner og gjør en god jobb når bilder skal gjøres klar til nettpublisering. For noviser i digital bildebehandling er programmet godt egnet også fordi det foreligger på norsk. Menyer og verktøy er effektivt organisert, plassert på samme måte som i Adobe Photoshop. PhotoFiltre krever lite minne, tar svært liten plass på harddisken og kjører stabilt. Nettstedet Din Side har utpekt programmet som sin klare favoritt blant gratis fotobehandlere. For avansert bildebehandling vil GIMP være å foretrekke.

Åpne bildet[rediger]

Fra rullegardinmenyen velg Fil og Åpne.. Let fram riktig bilde.

Lag arbeidskopi[rediger]

Fra rullegardinmenyen velg Fil og Lagre som.. Skriv inn et filnavn som forteller at dette blir en versjon tilpasset nettpublisering. Legg f.eks ordet web til det opprinnelige filnavnet. Velg filformatet TIF, klikk Lagre. (Med TIF kan du avbryte jobben, lagre det foreløpige arbeidet, og så åpne filen igjen uten at kvaliteten blir svekket.)

Photofiltre1 TST.jpg


Juster[rediger]

Gjør ferdig bildet, så som justering av farger, lysere/mørkere, konstrast, utsnitt, metadata og så videre. (Hvordan du bearbeider bilder er tema i hele bøker, det blir ikke berørt i denne artikkelen).

Endre størrelse[rediger]

Reduser størrelsen på bildet til å passe på en dataskjerm: Fra rullegardinmenyen velg Bilde og Bildestørrelse... Huk av for Behold proporsjoner. Fjern merket for Optimaliser. Velg punkter som måleskala. Hvis bildet er i breddeformat settes Bredde til 800 hvorpå Photofiltre selv beregner verdien "Høyde". Hvis du har et høydebilde settes Høyde til 600 og Photpfiltre velger bredden. Klikk OK.

Photofiltre2 TST.jpg


Skjerping[rediger]

Gjør bildet visuelt skarpere: Ta det opp til full størrelse, ved f.eks å skrive inn 100 i prosent-ruten i hovedmenyen.

Photofiltre3 TST.jpg

Fra rullegardinmenyen velg Filterog Skarpere og Enda skarpere. Fra rullegardinmenyen velg Rediger og Juster ned Enda skarpere. Beveg slideren og vurder bildet. Velg verdi etter eget skjønn, heller for lavt enn for høyt. Bilder med høy kontrast og bilder med kraftige, rette linjer bør ligge i den lavere enden av skalaen. Tetthet 30 er et greit utgangspunkt.

Photofiltre5 TST.jpg


Lagre[rediger]

Til sist komprimeres og lagres bildet i et format egnet for Internets begrensede hastigheter. Fra rullegardinmenyen velg Fil og Lagre som.. Velg filtype JPG og klikk OK. Du får nå spørsmål om hvilken kvalitet bildet skal ha. Laveste akseptable verdi er 50 (medium), med verdier opp til 70 vil bildefilen fortsatt være liten, mens detaljgjengivelsen i bildet blir bedre. Sjekk at boksen Kompresjon ikke er huket ut.

Photofiltre4 TST.jpg