SJ Elektrisk lokomotiv type Rc

Fra Gamle Narvik
Hopp til navigering Hopp til søk

SJ Narvik Elektrisk lokomotiv type Rc

Rc lokene avløste på åttitallet Da lokene i person-og godstogene. Av loktypen Rc finnes det seks varianter, Rc1, Rc2, Rc3, Rc4, Rc5 og Rc6. De forskjellige undertypene representerer representerer dels en utvikling og dels forskjellig utveksling og topphastighet. Rc2 og Rc4 er godt egnet til kjøring av gods og persontog da de har høyeste hastighet 135 km/h. De fleste typene har vært i Narvik unntatt muligens Rc1.

Rc3 og Rc6 er et mer egnet hurtigtog lokomotiv med høyeste hastighet 160 km/h og brukes vesentlig i persontog pga. den høge utvekslingen, som gir lav starttrekkraft og høg topphastighet. Alle Rc4 disponeres av SJ Gods og benyttes normalt bare i godstog i Sverige, men er likevel å se i det ene av de to togparene Narvik-Luleå (togparet 980/983). Dette siste skyldes at loket som har trukket ARE-toget til Narvik skal til Luleå for ettersyn før det returnerer til Oslo, og vice versa.

Med ARE-toget kjører Rc4 den 1950 km lange strekningen Narvik-Alnabru og omvendt i et strekk og det er det ikke mange lokturnuser i Europa som slår, om noen?

Alle Rc lok har ganske likt utsende, de har likestrømsmotorer og er tyristorregulert. Tyristorregulering har fordelen med få bevegelige komponenter for regulering av strømmen til drivmotorene, sammenliknet med de tidligere generasjonene av lokomotiver. Lokene var bygd for multippelkobling med maksimalt tre lok sammen. En av begrensningene er at mer enn tre strømavtagere brukt på en gang vil ha for stort trykk mot kjøretråden.


Referanser:

  • Instruksjonsbok for Rc lok.
  • Informasjon direkte fra Roar G. Nilsson, NJK.
Originaltekst fra rapporten "Lokomotivene på Ofotbanen" av Harald Berger og Leif Simonsen,
HiN 1998, ISBN 82-7823-031-5. Skriv korrigeringer & tillegg på diskusjonssiden, forfatterne
vil stå for endringene i artikkelteksten.

Bilde: Leif Simonsen, november 1997.