NSB Elektrisk akkumulator skiftetraktor type Ska 205

Fra Gamle Narvik
Hopp til navigering Hopp til søk


NSB Narvik Elektrisk akkumulatortraktor Ska 205 nr. 1 og 2[rediger]

Fra Trygve Romsloes samling i Narvik kommunes fotosamling

12. september 1936 ble to stk. akkumulator skiftetraktorer avsendt fra Trondheim med D/S Trondhjem. Traktorene var levert av Norsk Elektrisk & Brown Boweri, NEBB, med underleverandør A/S Thunes mek.verksted på den mekaniske delen og med akkumulatorer fra Accumumulatoren-Fabrik A/G gjennom Norsk Akkumulator Co A/S. Den elektriske delen ble levert av NEBB etter samme utførelse som 4 stk. tidligere leverte akkumulatorlokomotiver til Sørlandsbanens tunneldrift. Akkumulatortraktorene var stasjonert på Narvik stasjon.

Traktorene var brukt til lettere skifting, blant annet ut og inn skifting av CF vognen i malmtog. CF vognen var med malmtog for at konduktøren skulle være der. Konduktøren kontrollerte bremsetrykket på malmtoget og utførte billettkontroll. Skolebarna langs linjen reiste ofte med malmtog.

Ska 205 nr.2 kom til Stavanger distrikt i 1961 til bruk på Nærbø stasjon. Ska 205 nr. 1 ble utrangert i 1971, men ble også brukt seinere. I 1977 ble skiftetraktoren gitt til ”Utvalget for teknisk museum i Narvik” v/Bjarne Romsloe. Den ble i begynnelsen av åttitallet likevel hugget på Fagernes. NSBs arkiv i Narvik forteller om mange problemer med akkumulatorene og besøk av akkumulatorinspektører!

Med traktorene ble det levert en kvikksølvdamplikeretter i 220V 3-fase halvbrukobling som ga 60A likestrøm . Fabrikat var BBC Gleichrichter GmbH Berlin. Den sto i en egen ladestasjon på Narvik stasjon. Glasskolben til kvikksølvdamplikeretteren er nå på Ofoten Museum.

Ska 205 nr. 2 eksisterer fremdeles i Stavanger. Den er utrangert av NSB, men medlemmer av Norsk Jernbaneklubb har hatt et godt øye til den og har hindret altfor stort forfall. Den er ennå ikke formelt overtatt av NJK.

Tekniske data[rediger]

  • Total vekt: ca. 10 tonn
  • Trekkraft: 160 t 50 t 10 t
  • Akselrekkefølge: B
  • Total lengde: 5500 mm
  • Hastighet: 16 26 40 km/h
  • Batt.kap.: 200Ah
  • Hjuldiameter: 750 mm
  • Motorer: 2x23,5 kW/300V

Referanser[rediger]

  • NSBs gamle arkiv i Statsarkivet i Trondheim, gjennomgått av Thor Bjerke, Lillehammer.


Originaltekst fra rapporten "Lokomotivene på Ofotbanen" av Harald Berger og Leif Simonsen,
HiN 1998, ISBN 82-7823-031-5. Skriv korrigeringer & tillegg på diskusjonssiden, forfatterne
vil stå for endringene i artikkelteksten.