Kullkaia

Fra GamleNarvik
Hopp til navigering Hopp til søk


Kullhagetomta og Kullkaia lå i Havnegata 04.

Da LKAB etablerte seg i Narvik, var Kull og koks den viktigste drivstoff kilde og varmekilde. Det ble derfor bygd en egen kullkai og tilhørende lager som fikk navnet Kullhagen. Kullkaia ble ødelagt i 1940, men fortsatt står kokslageret fra 1937. Foran Sjømannshjemmet ser man fortsatt traseen til jernbanesporet som førte ut på Kullkaia.

Lossingen av de fremste rommene i kullbåtene ble gjort med kranen som kaltes "Storheisen". Den brukte to pøser som ble senket ned i lasterommet for å fylles av sjauerne. Når pøsene var heist opp, ble de tømt i flatbunnede tippevogner som ble kjørt til lagre på LKAB

De øvrige rommene på kullbåten ble losset med båtens egen kran. Pøsen ble tømt i en tappeluke på kaia. Herfra gikk lasten ned i vagger på smalsporet skinnegang. Det gikk en slik skinnegang på fallende spor (mrk a) fra tappeluka til "Stolheisen". Her ble vaggene som navnet forteller, heist opp til "Kjerraten" som var sporet som førte vaggene til bygningen som kaltes Kokslageret. Enten ble vognene tømt her eller kjørt ut på det åpne lageret ogh tømt der. Derfra trillet vaggene på spor til bake til "Stolheisen" hvor de ble heist ned på et utgående spor (mrk b) til tappeluka på kaia. (Sandvik, Petter: LKABs kullkai og kullhage. Årbok for Ofoten Museum 2001 s 44, 45)

Etter krigen ble kullkai-området en tid brukt til småbåthavn.

Bildegalleri