Gamle Narvik:Slik legger du ut bilder

Fra Gamle Narvik
Hopp til navigering Hopp til søk

Bilder av gårder, bygninger og personer er sentrale bestanddeler på Gamle Narvik. Vi ønsker oss mange bilder, gode bilder, ikke for store bilder, riktig merkede bilder, og bilder vi har lov til å bruke. Bildene må lastes opp til vår server, Gamle Narvik tillater ikke eksterne lenker.

Sjekk opphavsrettighetene[rediger]

Du må sjøl kontrollere at du bare laster opp bilder som

  • du selv har copyright til,
  • eller har innhentet tillatelse til å laste opp,
  • eller det ikke er copyright på.

Ved å laste opp et bilde gir du tillatelse til at det blir liggende på serveren i hele Gamle Narvik sin levetid. Det er ikke tillat å slette bilder annet enn av redigeringshensyn. Gamle Narvik forplikter seg til ikke å republisere bildene i annen sammenheng.

Gjør klar bildefilen[rediger]

Bildefiler som lastes opp må være maks 150kb store. Derfor må bildet som regel reduseres i størrelse. Dette gjør du med et billedredigeringsprogram på din egen maskin. Passelig størrelse på bilder er en bredde på 450 til 600 pixler. Husk komprimering til medium kvalitet. Formatene som bildemotoren godtar, er JPEG til fotografiske bilder, PNG og GIF til tegninger og andre små bilder. Programvaren godtar ikke plasskrevende og kompliserte TIF. Her er steg for steg bruksanvisninger i hvordan du klargjør bilder i Photoshop og i det utmerkede og norskspråklige gratisprogrammet Photofiltre.

Last opp et bilde[rediger]

Klikk "Last opp fil" i toolbox-menyen til venstre. På de fleste nettlesere vil du se en "Browse..."-knapp eller en "Bla igjennom..."-knapp, som vil bringe deg til operativsystemets standarddialog for å åpne filer. Når du velger en fil, vil navnet på filen dukke opp i tekstfeltet ved siden av knappen. Trykk på "Last opp"-knappen for å laste opp filen. Dette kan godt ta litt tid hvis du har en langsom internettforbindelse. Du vil bli advart hvis bildefilen er for stor eller i feil format. Når bildet er på plass og godtatt, vil en informasjonsside om bildet bli åpnet. Noter gjerne ned filnavnet.

Bruk bildet i en artikkel[rediger]

For å bruke bildet i en artikkel, bruk en lenke av dette slaget: [[bilde:filnavn.jpg]] eller [[bilde:filnavn.png|alternativ tekst]]. Gamle Narvik anbefaler å bruke thumbnailsfunksjonen i lenkene slik at bildet framstår som noe mindre inne i artikkelen, men kan åpnes i fullt format i eget vindu. Med denne måten å bruke bilder kan originalen være inntil 8-900 piksler bredt. En typisk thumblenke er [[bilde:filnavn.png|thumb|alternativ tekst]]. Med tillegg som "left,right,centre,none" kan man styre plasseringen av thumbs på siden, og med "px400" og tilsvarende kan man bestemme størrelsen på thumbsene.

En oversikt over alle bildefiler på serveren finner du på spesialsiden Bildeliste.

Ingen ekstern lenking[rediger]

Dette er gjort for å minimere problemene med "lenkeråte" og å ikke stjele andres båndbredde. Og vi øker terskelen for å bruke bilder som er rettighetsbeskyttet.